Klassiek ballet
Home | Links | Gastenboek en foto's








moods6jb.jpg
Een jeté

Hallo,
ik ben Poesjemauw.
Ik zit al sinds mijn drie jaar op klassiek ballet.
Omdat er nogal weinig sites over ballet zijn besloot ik daar een beetje verandering in te brengen.
Hieronder vind je wat meer informatie over ballet, op de volgende pagina's vind je links naar mooie filmpjes en enkele foto's.
Laat alstublieft een berichtje achter in het gastenboek om te zeggen wat je van mijn site vind.
Alvast veel plezier
Poesjemauw

backcover.jpg
Een scéne uit het Zwanenmeer

ballet20shoes.jpg
Spitzen

ballett20iii.jpg
Arabesque

basisp1_small.jpg
De eerste drie posities

basisp2_small.jpg
Positie 4 (tweemaal) en 5

chopiniana.jpg

pointes273xs.jpg
Pointes oftewel spitzen

chpic5b.jpg

ballet76.jpg
Ballet is goed voor de spieren

zakharova1.jpg
Een attitude (haute)

Klassiek ballet

Klassiek ballet is een vorm van dans. Het unieke aan klassiek ballet is dat er over de hele wereld op bijna dezelfde manier wordt lesgegeven. Klassiek ballet wordt gekenmerkd door alle vaste benamingen en passen. De bewegingen die in ballet gebruikt worden bestaan uit verbindingen tussen vaste posities, richtingen en lichaamsverhoudingen die allemaal een vaste benaming hebben.
De naam ballet komt van het Italiaanse werkwoord “ballare”, wat dansen betekent.
Er zijn twee grote soorten ballet: het moderne ballet en het klassieke ballet, waar we nu iets meer over zullen vertellen.
De eerste stappen van het klassieke ballet zijn ontstaan met Lodewijk De Veertiende, alias de Zonnekoning, in de zeventiende eeuw. Lodewijk De Veertiende was de eerste die ballet ging gebruiken in theaters en stelde het later zelfs verplicht. Hij kreeg zijn bijnaam (de Zonnekoning) toen hij in een theaterstuk de rol van de zonnekoning op zich nam. Ballet werd eerst alleen door mannen gedanst, maar later dansten ook veel vrouwen ballet.
De kleding die men toen droeg tijdens het dansen was volgens de mode van die tijd, met veel lange rokken. De vele, kleine sprongen in de choreografieën vielen dus nauwelijks op. Er kwam hierin een grote verandering met de balletdanseres Marie Camargo. Deze dame was de eerste die het aandurfde om enkele centimeters stof van haar rok te knippen zodat ze beter kon dansen. Vanaf dan konden ook vrouwen “Allegro” doen. “Allegro” zijn veel kleine sprongen en bewegingen in een hoog tempo.
Vandaag is ballet een zeer bekende dansvorm, die over de hele wereld wordt beoefend.
Als je echt professionele danser(es) wilt worden is het belangrijk dat je met klassiek ballet begint. Klassiek ballet is de basis van alle andere soorten dans.
Kenmerkend voor het ballet is het schoeisel dat de dansers dragen. Men kan dansen op flatsen of balletsloefjes. Dit zijn sloefjes gemaakt van stof of leer. Wanneer je meer gevorderd bent mag je op spitzen dansen. Spitzen zijn speciale balletschoentjes met een verharde “neus”, waarmee je op de toppen van je tenen kan gaan staan/dansen. Spitzen hebben ook linten die je om je been/enkel moet wikkelen om meer steun te hebben. Je mag enkel op spitzen dansen vanaf je dertien jaar (anders loop je het risico dat je voeten misgroeien) en wanneer je voeten en enkels sterk genoeg zijn. Hoewel je voeten en tenen vaak openliggen, is het erg leuk om op spitzen te dansen.
Ballet is goed voor je lichaam want je traint er veel spieren mee, je krijgt er een sterkere rug van en je oefent je lenigheid en evenwichtsgevoel.
Tegenover andere soorten dans is klassiek ballet erg technisch, alles moet perfect zijn.
Je voeten moeten gestrekt en uitgedraaid zijn. Die uitdraai is ook typisch en heel belangrijk in het klassieke ballet. Je voet moet altijd naar buiten gedraaid zijn, nooit naar binnen. Je bewegingen moeten vlot en elegant overkomen. Ballet ziet er misschien niet zo moeilijk uit, maar in de werkelijkheid is het wat anders.
Alle verschillende passen, sprongen, posities en pirouettes hebben hun eigen naam. Omdat ballet in Frankrijk is ontstaan zijn meestal Franse benamingen.
Nu zal ik even kort beschrijven hoe een/mijn balletles eruitziet.
Heel belangrijk is het stretchen aan het begin van de les. Hierbij doe je aan leingheidsoefeningen die ervoor zorgen dat je opgewarmd bent. Als je niet goed opgewarmd bent riskeer je letsels of spierverrekkingen. Bij het stretchen doe je aan lenigheidsoefeningen, je kan bv. de split en de spagaat oefenen na het stretchen.
Nadien volgen enkele oefeningen aan de barre. De barre is een (meestal houten) staaf, die aan de muur vasthangt en waaraan je je kan vasthouden tijden de oefeningen. Aan de barre oefent men meestal een aantal passen of bewegingen. De belangrijkste basis in het ballet zijn “de vijf posities” van armen en benen. Vanuit die posities begin je met het uitvoeren van enkele oefeningen. Voorbeelden van oefeningen die men aan de barre kan doen: de bekende plié (grand plié of demi-plié), tendu, ronde jambe, petit of grand battement, relevé,... Hierna kan men enkele passen of sprongen oefenen in de lengte of diagonaal van de balletzaal.
Enkele voorbeelden van passen, sprongen en pirouettes zijn: jeté, pas de chat, ton levé, pas chassé, entrelacé, changement de pieds, soutenue, pirouettes avec tombé, dégagé, relevé,… Uiteraard zijn nog talrijke combinaties van bewegingen mogelijke en ik vermeld hier ook alleen de meest voorkomende passen.
Men kan ook bv. pas de bourrées oefenen in het milieu, of het midden van de balletzaal.
Daarna werkt men meestal aan de choreografie van een dansje. Wanneer men op spitzen danst moet men het hele voorprogramma nog eens herhalen. Voor oefeningen op spitzen zijn vooral de relevés zeer geschikt, zij maken je voeten en enkels sterker.
Een vraag die veel mensen zich stellen als ze een balletdanser(es) pirouettes zien maken is of ze niet duizelig worden. Hier bestaat in de balletwereld echter een trukje voor dat “spotten” noemt. Men kiest een vast punt in de zaal en terwijl men draait blijft men daar zo lang mogelijk naar kijken, wanneer je je hoofd niet meer verder kunt draaien, draai je je snel om en zoek je zo snel mogelijk je punt weer op. Dit vereist een beetje oefening, maar je zal zien dat het helpt. Toch nog duizelig? Maak dan een draai in de andere richting.
De kleding tijdens het ballet. Er zijn geen algemene voorschriften hiervoor, maar je moet je houden aan de kledingsregels van jouw balletschool. In sommige scholen moet je een maillot en een balletpakje (meestal roze, wit of zwart van kleur) aan, andere scholen verplichten dit dan weer niet. Je moet vooral zien dat de kleding strak zit en je lichaam accentueert en je moet er goed in kunnen bewegen (stretchstof is ideaal). (Al is het natuurlijk wel een mooi zicht als iedereen van je balletgroep hetzelfde aanheeft)
Je haar mag niet in je gezicht hangen. Dit is een belangrijke regel, loshangend haar staat niet alleen slordig, het is niet echt handig om pirouettes mee te draaien en het kan in iemands anders zijn gezicht zwiepen. Doe je haar in een staart, of liever nog een dot. Voor meisjes met korter haar: gebruik speldjes of een haarband.
Voor een optreden of balletvoorstelling krijg je vaak andere kostuums.
Voor meisje of jongens die profesioneel willen dansen: begin er zo vroeg mogelijk aan.
In het kunstonderwijs of bij bv. het Ballet van Vlaanderen kan je een profesionele dansopleiding volgen. Mispak je hier echter niet aan, de dans komt bovenop je gewone, “normale” lesprogramma. Het beroep van een balletdanser(es) is zeer zwaar en is hard werken. Als je echter goenoeg gemotiveerd bent en je dit echt graag wilt doen, zou ik gewoon zeggen: Ga ervoor en veel succes!
Je kan van klassiek ballet natuurlijk ook gewoon je hobby maken. Als je nog twijfelt, neem dan gewoon een proefles. Je kan dan eens proeven van het ballet en beslissen of je hiermee wil verder doen.
Wanneer je ooit eens de kans krijgt om naar een balletvoorstelling te gaan kijken moet je dat zeker doen. Het ziet er altijd erg mooi uit, zelfs voor degenen die niets van dansen kennen of willen kennen. Enkele beroemde balletten zijn: de Notenkraker, Giselle, La Bayadère, Romeo en Julia, the Sleeping Beauty en natuurlijk het Zwanenmeer.
Er bestaan ook veel films of boeken over ballet/dansen.
Dit is de basisuitleg over ballet, maar er valt nog zoveel te ontdekken. En de beste manier om daarachter te komen is om zelf ballet te gaan doen natuurlijk!
Zelf zit ik al vanaf mijn drie jaar op ballet, vorig jaar ben ik begonnen op spitzen. Hoewel ik er natuurlijk mijn beroep niet van wil maken (ik zit op een amateurdansschool) blijft het mijn passie!!!
Poesjemauw